Wat u moet weten

Wat u moet weten over overwinteren in Spanje

Er zijn een paar dingen die de beginnende overwinteraar zich wellicht niet realiseert… Wij hebben er een paar voor u op een rijtje gezet.

Het klimaat in Spanje

Veruit de grootste groep overwinteraars vertrekt naar Spanje vanwege het klimaat, maar juist over het klimaat in de winter zijn nogal wat misverstanden. Wie denkt dat het er altijd warm is komt bedrogen uit. Natuurlijk, de temperaturen overdag zijn doorgaans prima, maar de dagen zijn relatief kort. De nachten kunnen behoorlijk fris zijn, en ook overdag kan het binnenshuis onaangenaam fris aanvoelen.

Verwarming?

De huizen zijn gebouwd om de zon buiten te houden, en ook in de winter werkt dat prima… m.a.w. de zon zal in de winter uw huis niet verwarmen. Zorg daarom dat u een huis of appartement huurt met verwarming of een open haard. U zult hem echt nodig hebben! Aan de kust is het in de winter warmer dan in de binnenlanden, daarentegen is dat in de zomer juist andersom.

Zuid Spanje, Andalusië

In Zuid Spanje, Andalusië, is het niet per definitie warmer dan aan de Costa Blanca. Het is vochtiger in Andalusë, meer regen, maar daardoor is het landschap ook een stuk groener en mooier. De Balearen zijn qua weertype in de winter gelijk aan het vaste land, de Canarische eilanden zijn uiteraard een stuk milder. Daar waait het wel altijd behoorlijk, maar zeker in de winter is het klimaat daar een echte aanrader.

Overwinteren in het achterland

Huurt u een huis dat niet direct aan de kust ligt, bedenk dan dat u zich er eenzaam zou kunnen voelen. De afstanden tussen de huizen onderling zijn doorgaans dusdanig dat u geen contact met buren zal hebben. Bedenk u ook dat als u een vakantiehuis huurt dat hoog ligt, de temperaturen lager zijn en dat ook de wind daar vrij spel heeft.

Overwinteren in een bed en breakfast

Er zijn vele leuke bed & breakfast accommodaties in het achterland van Spanje waar u ook kunt overwinteren. In de winter gelden doorgaans andere tarieven. U bent voorzien van comfort, verwarming, verzorging en er is altijd iemand die u kan helpen of informatie kan geven omtrent de bezienswaardigheden, gebruiken, feestdagen etc. in de omgeving.