Het klimaat

Het klimaat op de Canarische Eilanden

Overwinteren in Spanje, op de Canarische Eilanden. Het weer op de Canarische Eilanden  is het hele jaar door geschikt voor een zonvakantie en strandvakantie en voor overwinteren..

Het weer op de Canarische Eilanden – De eeuwige lente

Alhoewel het klimaat niet op alle eilanden helemaal hetzelfde is, kunt uw wel stellen dat het klimaat op de Canarische Eilanden een van de fijnste ter wereld is. Het wordt ook wel het klimaat van de EEUWIGE LENTE genoemd. Het weer is op de Canarische Eilanden in de wintermaanden, oktober, november, december, januari en februari, niet te koud en in de zomermaanden, juli, augustus en september, niet te warm. Een groot pluspunt boven de kusten van het vaste land van Spanje, dat bekend staat om zijn hele hete zomers en waar het in de winter nog wel eens gewoon maar 5 graden kan zijn.

Koele avonden

Doordat de Canarische eilanden dichter bij de evenaar liggen is het er in de zomer ‘s avonds vroeger donker dan in Nederland of België, ook wordt het ‘s morgens later licht. Daarentegen zijn de dagen in de wintermaanden langer dan in Nederland of België. Op de langste dag (half juni) is het ongeveer van 7.00 uur tot 21.30 uur licht. Op de kortste dag (half december) is het ongeveer van 8.00 uur tot 18.00 uur licht. Doordat de avond dus altijd vroeger invalt dan wij gewend zijn, koelt het ook meer af. Houd er bij het inpakken van uw koffer rekening mee dat u wat warms hebt om ‘s avonds om te slaan.

Regen op de Canarische Eilanden

Regen kent men op de Canarische Eilanden bijna niet. U moet het wel heel erg slecht treffen als u een hele week regen heeft. Wel is het landschap daardoor vrij dor en droog doordat het er weinig regent. Er zijn wel gebieden met meer regen, zoals vaak de noordkant van de eilanden, daar treft u meer begroeiing aan en gaat u de binnenlanden op Gran Canaria of Tenerife in, dan zult u genoeg bossen en stuwmeren tegenkomen.

Verkoeling door de wind

Het kan er ook flink waaien op de Canarische Eilanden. Over het algemeen is dat heel fijn. Een Spanjaard zal dan ook zeggen dat het eiland zijn fijne klimaat te danken heeft aan de wind en niet aan de temperaturen. Het zou er zonder wind al gauw erg warm kunnen zijn. Maar diezelfde wind kan het natuurlijk ook fris doen aanvoelen. Neem dan ook, vooral als u de bergen in gaat of naar het noorden van het eiland gaat, iets mee tegen regen, wind en kou. Het zal u verbazen hoe anders het klimaat aan de noordkant van een eiland kan zijn!

Warme wind op de Canarische Eilanden

Op de Canarische Eilanden kan ook een Sirocco / Calima waaien. Een vaak warme wind die het zand vanuit de Sahara woestijn in Marokko naar de eilanden blaast. Vindt een Calima in de winter plaats dan valt het wel mee, maar in de zomer kan het gepaard gaan met een temperatuur van wel 40 graden, een luchtvochtigheid van maar 7% en een harde, warme föhnwind met zand er in. Vaak houdt dit dan een paar dagen aan.

Klimaattabel van de Canarische Eilanden (Zuidkusten)

Het weer op
de Canarische Eilanden
Gemiddelde
temperatuur overdag
in °C
Gemiddelde
temperatuur
‘s nachts
in °C
Aantal
zonuren
per dag
Dagen neerslag /
regen per maand
Temperatuur van
het zeewater
in °C
Januari 21 15 7 3 19
Februari 22 15 8 3 19
Maart 24 16 9 3 19
April 25 17 11 2 20
Mei 26 17 11 1 21
Juni 27 20 11 0 22
Juli 29 22 11 0 23
Augustus 29 23 11 0 24
September 28 21 11 1 25
Oktober 26 19 10 2 24
November 24 18 9 4 22
December 21 16 8 5 20