Overwinteren in Spanje

Overwinteren in Spanje, tips en informatie

Overwinteren in Spanje. Voor informatie en tips over overwinteren in Spanje kunt u op deze pagina terecht. Handige zaken om te weten of om over na te denken. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Belangrijke telefoonnummers in Spanje

Noodgevallen: 112
Politie: 091
Ambulance: 061
Brandweer: 080

De taal

In Spanje spreekt men Spaans. In de toeristische gebieden kunt u doorgaans terecht in het Engels. In principe kunt u zich goed redden zonder dat u de taal spreekt, met handen en voeten komt u een heel eind en een biertje of wijntje op een terras is vast geen probleem. In de restaurants zijn de menukaarten vaak ook in het Nederlands. Misschien is het wel handig een boekje met voorbeeldzinnen aan te schaffen en in geval van problemen terug te vallen op de plaatselijke Nederlandstalige dienstverlening.

De tijd en het tijdsverschil in Spanje

In Spanje en op de Balearen is het dezelfde tijd als in Nederland. Op de Canarische eilanden is het het hele jaar door 1 uur vroeger dan in Nederland. Dit geldt zowel voor de zomertijd als de wintertijd.

De munteenheid in Spanje

Spanje behoort tot de Europese Unie en men betaalt met de Euro.

Het voltage in Spanje

Het voltage is er 220 volt. Verloopstekkers zijn niet nodig voor de platte stekkers. Voor randaarde stekkers heeft u meestal een verloopstekkertje nodig. Vaak te koop in een wat uitgebreidere supermarkt.

Wat moet u inpakken om te overwinteren in Spanje

Zoals gezegd is het weer in Spanje in de winter vaak prima, maar garanties heeft u niet. Neem dan ook naast badkleding, slippers, sandalen en zomerkleding een paar lekkere fleece-truien en een paar lange broeken mee. Vaak hebben de vakantiewoningen geen verwarming of bent u afhankelijk van een gaskachel. Ook een jas kan goed van pas komen, al was het maar voor het gedeelte van uw reis nog in Nederland. Denk hierbij aan een jas voor het tussenseizoen die liefst wind en regen bestendig is.

Overwinteren in Spanje zonder auto

Er is in Spanje over het algemeen een goed openbaarvervoersnet. Ook rijden er veel taxi’s en de prijzen zijn een stuk lager dan in Nederland. Boodschappen kunnen vaak bij een besteding boven 50,– euro aan huis bezorgd worden (Servicio a domicilio).

Overwinteren in Spanje, Tickets

Reist u per vliegtuig, vergeet dan uw tickets niet en reserveer uw stoel van te voren via internet, indien mogelijk. Dit kan vaak 24 uur van te voren.

Bagagevrijdom. Hoeveel kilo bagage mag ik meenemen in het vliegtuig?

U mag normaal gesproken 20 kilo ruimbagage meenemen en één stuk handbagage van maximaal 5 kilo, een paraplu en een jas. Er zijn luchtvaartmaatschappijen die bij reizen in het winterseizoen langer dan een bepaalde periode, vaak 28 dagen, een hoger bagagevrijdom aanhouden (35 kilo), zoals bijvoorbeeld Arkefly.

Kraanwater drinken in Spanje

U wordt geadviseerd het kraanwater in Spanje niet te drinken. Ziek worden en aan de diaree raken, zoals vroeger, dat zal niet zo gauw meer gebeuren. Echter de kwaliteit is niet altijd even goed. Het ruikt soms niet fris en men zegt dat er chemicaliën in zitten die zeker op langere termijn niet goed zijn voor het lichaam. U kunt beter water uit flessen drinken. Koken kunt u wel in het kraanwater doen, echter maakt u soep o.i.d. waar het water in achter blijft, gebruik dan water uit de fles.

Mobiele telefoon

Wilt u uw Nederlandse mobiele telefoon ook in Spanje gebruiken neem dan vooraf de benodigde maatregelen. Bedenk wel dat de kosten hoger liggen dan dat u met een Spaans nummer belt. U kunt voor een relatief laag bedrag een Spaanse prepaid SIM-kaart kopen, het bedrag dat u ervoor betaalt is doorgaans maar een fractie meer dan het bedrag aan beltegoed dat u er bij krijgt. U heeft wel een Simlock vrij toestel nodig of u dient een toestel in Spanje aan te schaffen.

Overwinteren in Spanje, uw Rijbewijs

Zorg dat u in het bezit bent van een geldig rijbewijs, indien u een auto wilt huren. Let op, voor huren van een auto dient u vaak in het bezit te zijn van een creditcard, zoals bijvoorbeeld Mastercard of Visa.

Reis- en/of annuleringsverzekering

Sluit een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af. Kiest u voor een doorlopende reisverzekering, let dan op of de maximale reisduur toereikend is. Vaak geldt dat deze 60 of 90 dagen is.

Overwinteren in Spanje, Medicijngebruik

Gebruikt u veel en/of langdurig medicijnen, neem voldoende mee en stop ze in uw handbagage. Vraag uw apotheek of huisarts naar een medisch paspoort.