Gezondheidszorg Ziektekostenverzekering Overwinteren Spanje

De gezondheidszorg en uw ziektekostenverzekering in Spanje

Informatie over de gezondheidszorg in Spanje en uw ziektekosten verzekering als u gaat overwinteren in Spanje.

Overwinteren in Spanje, De gezondheidszorg in Spanje

De gezondheidszorg in Spanje is, misschien in tegenstelling tot wat u zou denken, op een behoorlijk niveau. Wel is het zo dat door het grote aantal vakantiegangers en overwinteraars zich soms een probleem met de capaciteit voordoet. Gaat u overwinteren in Spanje en behoeft u mogelijk medische zorg dan is Spanje zeker een land waar het veilig is om te verblijven.

Nederlandstalige thuiszorg in Spanje

Op de pagina’s voor de betreffende regio vindt u, voor zover aanwezig, informatie, adressen en websites voor thuiszorg aan de Costa Brava, Costa Blanca, de Costa del Sol, op de Balearen en de Canarische Eilanden.

De polisvoorwaarden van uw ziektekostenverzekering

Voordat u gaat overwinteren in Spanje is het raadzaam eerst de polisvoorwaarden van uw ziektekostenverzekering door te lezen en/of contact op te nemen met uw verzekeraar, zodat u precies weet wat u moet doen en wat u mag verwachten als u in Spanje medische zorg nodig heeft of opgenomen dient te worden in een ziekenhuis. Let op, sommige verzekeraars hebben een clausule met betrekking tot ongeldigheid van de verzekering bij een verblijf van een paar maanden buiten Nederland. Staat deze clausule in uw polis, sluit dan een extra dekking af.

De EHIC-kaart (European Health Insurance Card)

Via uw Nederlandse ziektekostenverzekering heeft u altijd recht op gezondheidszorg in Spanje, hiervoor dient u wel de Europese Verzekeringskaart (EHIC-kaart) bij u te hebben. U dient deze aan te vragen bij uw zorgverzekeraar. In het Spaans heet deze kaart: Tarjeta Sanitaria Europea. Meer info: www.ehic.nl

Medische zorg nodig tijdens u verblijf in Spanje?

Indien u tijdens het overwinteren in Spanje de hulp van een arts nodig heeft kunt u direct naar de lokale huisartsenpost gaan. De huisartsen zijn gevestigd in het Centro de Salud.

Particuliere gezondheidszorg

U kunt er ook voor kiezen naar een privé huisarts te gaan, dit kan echter afhankelijk van uw polisvoorwaarden (van uw ziektekosten- of reisverzekering) geheel of gedeeltelijk voor eigen rekening zijn. Dit kan de voorkeur genieten omdat u wellicht in uw eigen taal geholpen kunt worden.

Ziekenhuisopname

Mocht u tijdens het overwinteren opgenomen dienen te worden, overleg dan indien mogelijk vooraf met uw ziektekostenverzekeraar. U kunt wellicht een privé ziekenhuis in de buurt kiezen. Voor de opname dient u uw verzekeringspapieren te overhandigen en zult u waarschijnlijk een borgsom moeten betalen. Deze borgsom is declareerbaar bij uw ziektekostenverzekeraar.