Wat te regelen

Wat moet u regelen voor overwinteren?

Voordat u gaat overwinteren in Spanje is het zaak om een paar dingen in Nederland te regelen. Denk hierbij aan de volgende zaken:

 

  • Hoe houdt u contact met de achterblijvers
  • Vraag iemand uw contactpersoon te zijn
  • Uw verzekeringen, waaronder uw reisverzekering
  • Voldoende medicijnen meenemen
  • Kijk of uw paspoort nog lang genoeg geldig is
  • Zorg dat u als u in Spanje bent bij uw geld kunt
  • Kijk of uw betaalpas en/of creditcard nog geldig zijn
  • Etc.

De meeste van bovengenoemde onderwerpen worden elders op deze website besproken.

Overwinteren in Spanje met hond, huisdieren meenemen

Neemt u een huisdier mee, informeer tijdig naar de benodigde inentingen. Bewaar het dierenpaspoort vast bij uw eigen reispapieren. Uw huisdier dient ook beschermd te worden tegen hartworm! Vergeet niet uw huisdier tijdig aan te melden bij de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Vaak mogen er maar beperkt huisdieren mee op een vlucht. Lees hier meer over uw hond of kat meenemen in het vliegtuig.

Overwinteren in Spanje en uw uitkering

Sinds de Wet Beperking Export Uitkeringen van kracht is, vervalt in principe uw recht op een uitkering als u meer dan 3 maanden in het buitenland verblijft. Dit geldt voor werknemersverzekeringen zoals de werkloosheidswet (WW) en de wet arbeidsongeschiktheid (WAO) en de volksverzekeringen zoals de algemene nabestaandenwet (ANW) en de kinderbijslag (AKW). De algemene ouderdomswet (AOW) wordt ontzien, maar de toeslag die u krijgt als uw partner jonger is dan 65 jaar komt te vervallen. Emigreren of langer dan drie maanden overwinteren buiten Nederland kan dus invloed hebben op uw financiële situatie. Kijk voor informatie met betrekking tot uw situatie op de website van de Sociale Verzekerings Bank en/of het UWV.

Overwinteren in Spanje, uw auto in Nederland

Indien u niet per auto reist en deze in Nederland ongebruikt achterlaat, kunt u uw auto tijdelijk laten schorsen. U hoeft dan geen motorrijtuigen-belasting te betalen en ook de W.A. verzekering kan meestal opgeschort worden. Er zijn kosten verbonden aan de schorsing. Let op dat u uw auto wel verzekerd laat tegen diefstal. Voor informatie kunt u terecht op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Overwinteren in Spanje, uw Administratie

Zorg er voor dat al uw vaste lasten automatisch afgeschreven worden of dat iemand uw administratie verzorgd. Dat voorkomt onaangename verrassingen bij thuiskomst.

Overwinteren in Spanje, Thuis & thuisblijvers

Laat informatie achter voor de thuisblijvers over uw bestemming. Controleer gas, licht, water etc. Zet de verwarming laag, zo bespaart u veel geld. Maar zorg ervoor dat u geen risico loopt op bevriezing van waterleidingen etc. Sluit uw buitenkraantje af. Installeer eventueel een systeem om uw verlichting automatisch aan- en uit te schakelen in huis. Vraag iemand de post te verzorgen en vraag of deze persoon ook regelmatig even door het huis wil gaan om te kijken of alles nog in orde is.